Ljudfiler

Att tala in böcker på ljudfiler är ett utmärkt sätt att stötta sina elever i sin läsinlärning. För de som är i början av sin läsinlärning är perfekt att tala in mycket lätta böcker och låta eleverna lyssna på dessa och läsa efter. På så vis klonar man sig själv och kan stödja även de elever man inte kan läsa med för tillfället.
Tyvärr kan jag inte här publicera allt jag läst in pga lagen om upphovsrätt.

Själv har jag gjort ett Classroom och lagt in alla mina intalade ljudfiler där och lagt på alla mina elever så de kan läsa sina läxor med mitt stöd, samt annat material och böcker som jag talat in.
Du har rätt till att tala in böcker för klassens/gruppens eget bruk och använda dem inom dessa ramar. Gör det!
­

Tala in ljudfil, så här gör du

1. Öppna Audacity på din dator. Om du inte har programmet på din dator kan du ladda ner från nätet eller beställa via ”mina verktyg”.
2. Tryck på röda inspelningsknappen.
Prata in din text eller din bok.
3. När du är klar stänger du av med stoppknappen.
4. När du ska spara, rekommenderar jag dig att ”exportera som Mp3-format”. Då kan du använda dig av den både till mobiltelefoner och till nyare cd-spelare. Sparar du som WAW-fil kan du endast använda dig av den via dator och usb-minne.
5.Sen kan du ha dina inspelningar på ditt skrivbord på datorn, eller för över till usb-minne eller mobil. Jag har mina intalade böcker på mitt skrivbord på datorn. Då kan jag lätt och snabbt ge varje elev vilken inläsning den vill ha.

Det är mycket enkelt att jobba med audacity. Man behöver inte kunna alla knappar och alla finesser. Det duger bra ändå och eleverna är jättenöjda. Jag brukar säga att jag följer med dem hem och hjälper dem att läsa!

Spara på usb-minne: Lägg upp ljudfilen mp3 på ditt skrivbord på datorn. Sätt i ett usb-minne. Öppna usb-minnet i utforskaren. Dra filen från skrivbordet till utforskaren. Vänta tills den laddat ner. Klart.

­Spela upp usb-minne:När du använder usb-minne till dator sätter du bara in usb-minnet. Öppnar i utforskaren och klickar på den önskade ljudfilen. (Tips: för barnen är det lättast att bara ha en bokinläsning per usb-minne med sig hem.) Den brukar starta av sig själv i mediaspelaren. Man sätter på som vanligt med play, pause och stop.

­Spara på mobiltelefon: Sätt i en sladd mellan mobiltelefon (micro usb till datorns usb-ingång), öppna mobilen i utforskaren. Dra ljudfilen från skrivbordet till utforskaren. Klart.

­Spela upp i mobiltelefon: Öppna mobilen under ”musik” och leta dig fram till din ljudfil. Spela upp.

­Spela upp i cd-spelare med usb-ingång: Sätt i usb-minnet. Sätt spelarens inställning på usb. Spela upp..

­Du kan också givetvis låta eleverna ha en dator där alla ljudfilerna ligger på skrivbordet och de lyssnar direkt i datorn, eller spela in på ipad och airdroppa till eleven eller skicka till dem via epost, eller tala in på deras ipads. 

Inlästa böcker

Man kan köpa licens för inlästa böcker på "inläsningstjänst", ILT. Där kan man också ändra hastighet på uppläsningen. Ett bra stöd till läsning. Polyglutt är också mycket bra som har textmedföljning, där texten markeras vid uppläsning.

Att tänka på när du läser in böcker
Första läsinlärningen, enkla böcker med korta texter och bilder. Tänk på att läsa långsamt. Jag brukar läsa meningen först och sen läser jag ord för ord och pausar så länge så det finns tid för eleven att läsa efter. Det är lättare än om eleven måste pausa hela tiden och läsa efter.

 

Du kan också använda dig av att tala in ljudfiler på din mobil och sen ladda upp dem på Drive och dela med dina elever genom Classroom. Ett arbete men när det väl är klart är det mycket användbart.